Rynek mięsa w Polsce (3.12.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (3.12.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego


W dniach 27.11 – 3.12.2023 r. w Polsce zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 7,62 zł/kg, czyli taniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego utrzymała się na poziomie podobnym do notowanej przed rokiem.


Na rynku unijnym za świnie rzeźne klasy E dostawcom, podobnie jak tydzień wcześniej, płacono 212,85 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była to cena wyższa o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 229,63 EUR/100 kg i była większa o 16,78 EUR/100 kg niż w UE i niż m.in. w Niemczech o 9,3 EUR/100 kg, Hiszpanii o 29,13 EUR/100 kg, Francji o 40,63 EUR/100 kg i Niderlandach o 34,49 EUR/100 kg.


Ceny zbytu mięsa wieprzowego


Na przełomie listopada i grudnia 2023 r. podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano po 11,06 zł/kg w odniesieniu do 11,05 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 1,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 1% niż w porównywalnym okresie 2022 r.


Ceny zakupu żywca wołowego


W dniach 27.11 – 3.12.2023 r. na rynku krajowym bydło rzeźne kupowano po 9,71 zł/kg, czyli drożej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku żywiec wołowy był tańszy o 10%.


Na rynku unijnym średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 na przełomie listopada i grudnia 2023 r. ukształtowała się na poziomie 489,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc wyższym o 0,3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy był tańszy o 3% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w euro wyniosła 486,43 EUR/100 kg i była niższa o 3,09 EUR/100 kg od średniej ceny w UE, o 22,91 EUR/100 kg niższa niż we Francji, o 16,61 EUR/100 kg niż w Hiszpanii, o 2,49 EUR/100 kg niż w Irlandii, ale wyższa niż m.in. w Niemczech o 9,13 EUR/100 kg i Niderlandach o 118,47 EUR/100 kg.


Ceny zbytu mięsa wołowego


Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 20,36 zł/kg, a zatem taniej o 0,08 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,01 z ł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego asortymentu była niższa o 6% niż przed rokiem.


Ceny zakupu żywca drobiowego


Na przełomie listopada i grudnia 2023 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, zmiany cen skupu drobiu były różnokierunkowe. W obrębie tygodnia kurczęta brojlery potaniały o 1% do 4,84 zł/kg. Jednocześnie ich cena była niższa o 12% niż przed miesiącem oraz o 18% niż w porównywalnym okresie 2022 r. Za żywiec indyczy dostawcy, tak jak w poprzednim tygodniu, uzyskiwali 6,12 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 33% niż przed rokiem. Kaczki brojlery, podobnie jak miesiąc wcześniej, skupowano po 6,98 zł/kg względem 6,96 zł/kg w poprzednim tygodniu. W porównaniu do notowań sprzed roku kaczki brojlery były o 9% tańsze.


Ceny zbytu mięsa drobiowego


Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 7,37 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej. Cena tuszek kurcząt była niższa o 9% niż przed miesiącem oraz o 10% niż w tym samym okresie 2022 r. Tuszki indyków w obrębie tygodnia podrożały o 0,04 zł/kg, do 13,35 zł/kg. Były one droższe o 4% niż przed miesiącem, ale o 15,5% tańsze niż w tym samym okresie 2022 r.


Tagi:
źródło: