Rynek mięsa w Polsce (5.03.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 27 lutego do 5 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (5.03.2017)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych, w dniach 27.02 – 5.03.2017 r. w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy nabywano po 4,81 zł/kg względem 4,80 zł/kg tydzień wcześniej. Trzoda chlewna była jednak o 3% tańsza niż przed miesiącem, ale o 19% droższa niż przed rokiem.
 

Ceny żywca wołowego
 

Za 1 kg żywca wołowego można było otrzymać 6,35 zł/kg. Był to poziom zbliżony do notowanego przed tygodniem i miesiącem oraz o 4% większy niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Od stycznia br. utrzymuje się zwyżkowy trend w krajowym skupie kurcząt. W dniach 27.02 – 5.03.2017 r. zakłady drobiarskie kurczęta brojlery nabywały po 3,30 zł/kg, czyli drożej o 1% niż przed tygodniem i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena kurcząt była o 0,01 zł/kg niższa niż przed rokiem.
 
Na przełomie lutego i marca 2017 r zahamowana została wzrostowa tendencja cen zakupu indyków. W omawianym okresie indyki kupowano po 4,99 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena indyków była o 2% większa niż przed miesiącem, ale o 10% mniejsza niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: