Sytuacja na rynku mięsa w Polsce (05-11.05.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 5 do 11 maja 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Sytuacja na rynku mięsa w Polsce (05-11.05.2014)
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 05–11.05.2014 r., podobnie jak we wcześniejszym tygodniu, przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego wyniosła 5,15 zł/kg. Równocześnie cena ta była o blisko 1% większa niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
 
Zgodnie z informacją Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 05–11.05.2014 r. ukształtowała się w granicy 165,22 EUR/100 kg. Cena ta była zbliżona do notowanej tydzień wcześniej i przed rokiem, ale o 1% większa niż przed miesiącem. W naszym kraju za żywiec wieprzowy klasy E w przeliczeniu na walutę unijną płacono 163,16 EUR/100 kg.
 
Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Żywiec wołowy w Polsce w analizowanym tygodniu kupowano przeciętnie po 5,95 zł/kg, a więc o 0,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu żywca wołowego była o niecały 1% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o ponad 1% mniejsza niż przed rokiem.
 
Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,58 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
 
Podobnie jak tydzień wcześniej, indyki sprzedawano po 5,68 zł/kg. Jednocześnie indyki były droższe o 1% niż przed miesiącem i o 2% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 05–11.05.2014 r. półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 7,35 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena półtusz była większa o 0,3% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż przed rokiem.
 
Średnia cena zbytu kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się w granicach 12,08 zł/kg w stosunku do 12,10 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były tańsze o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż rok wcześniej.
 
W omawianym tygodniu tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 5,35 zł/kg, tj. kosztowały one o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była mniejsza o 2% niż miesiąc wcześniej i o 11,5% niż przed rokiem.
 
Tuszki indyków zakłady drobiarskie sprzedawały średnio po 8,77 zł/kg, a zatem taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu, o 9,5% niż przed miesiącem, ale za to o 3% drożej niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: