Ceny żywności na świecie. Zobacz co działo się w lipcu na rynku zbóż, mięsa, cukru, olejów i nabiału

W zeszłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 161,9 punktu, zniżkując w skali miesięcznej po najbardziej dynamicznym od czterech lat wzroście.

Ceny żywności na świecie. Zobacz co działo się w lipcu na rynku zbóż, mięsa, cukru, olejów i nabiału

Ceny olejów roślinnych
 

Trzecia z rzędu 2,8% zniżka cen olejów roślinnych, nastąpiła przede wszystkim na skutek spadku cen oleju palmowego (najważniejszy produkt objęty indeksem) do wartości najniższej od pięciu miesięcy. Poprzez słabszy niż oczekiwano popyt importowy (zwłaszcza z Chin, Indii i UE) w połączeniu ze wzrostem podaży eksportowej w Azji Południowo-Wschodniej w wyniku obfitych opadów. Perspektywy wysokich dostaw olejów słonecznikowego i rzepakowego również oddziaływały na spadek indeksu. Ceny oleju sojowego natomiast wciąż zwyżkowały. Głównie ze względu na mniejszą podaż eksportową w Ameryce Południowej i mniej korzystnych niż wcześniej prognozowano perspektyw produkcyjnych w sezonie 2016/2017.


Ceny zbóż


Co więcej, indeks cen zbóż spadł o 5,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Był znacznie niższy niż przed rokiem aż o 11%. Najbardziej spadły ceny kukurydzy, m.in. na skutek bardziej korzystnych warunków pogodowych do produkcji w kluczowych regionach USA niż wcześniej przypuszczano. Potaniała także pszenica poprzez informację o rekordowych plonach w USA i większych niż oczekiwano zbiorach w regionie Morza Czarnego. Światowe ceny ryżu natomiast nieznacznie wzrosły w stosunku do ich poziomu z czerwca. Znaczący wpływ na to miały ograniczone dostawy importowe w połączeniu z nie wygórowanym popytem.


Ceny mięs
 

Indeks cen mięs był w lipcu na poziomie większym o 1,34% niż w czerwcu. To już czwarty miesiąc z rzędu, kiedy to zwyżkowały ceny wszystkich kategorii mięsa objęte indeksem. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny wieprzowiny i mięsa owczego. W mniejszym stopniu wołowina i drób. W Unii Europejskiej mniejsza ilość trzody przeznaczonej do uboju i niższa waga wykorzystywanych do produkcji zwierząt spowodowały obniżenie podaży i wzrost cen eksportowych. Dodatkowo ograniczone dostawy eksportowe wpłynęły na zwyżki cen wołowiny i mięsa owczego z Oceanii. Międzynarodowy popyt na mięso wciąż pozostaje silny i wspierany jest przez ożywienie zamówień z Chin i innych azjatyckich krajów. Drób w dalszym ciągu drożeje natomiast umiarkowanie ale stabilnie (ok. +10% od stycznia 2016 r.). Szczególnie wyraźnie wzrosła sprzedaż drobiu z Brazylii.



Tagi:
źródło: