Kolejny spadek indeksu cen żywności. Żywność najtańsza od września 2009 r.

W maju 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 166,8 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu z kwietnia br. zmalał o 1,4% - 2,4 pp. W obrębie roku ceny żywności były o 20,7% - 43,6 pp. mniejsze. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką światową podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się aktualnie na najniższym poziomie od września 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Kolejny spadek indeksu cen żywności. Żywność najtańsza od września 2009 r.

Najbardziej dynamicznie zmalały ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła, podczas gdy ceny serów pozostały stabilne. Spadki napędzają obawy odnośnie popytu z Chin na artykuły mleczarskie, koniec kwotowania mleka w UE oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA.

 

Na obniżki cen wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii. Z drugiej strony spadające notowania pobudzają zainteresowanie na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w piątym miesiącu 2015 roku na poziomie o 29,9% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 5 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 176,07 punktu i była o 32,38% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 2% zwyżka cen cukru, która stanowi pierwsze bardziej znaczące odbicie od zniżkowego trendu od października 2014 r. jest przede wszystkim efektem powolnego startu nowego sezonu w centralnej i południowej Brazylii, gdzie ceny surowego cukru są pod presją wysokich dostaw.

Indeks cen olejów roślinnych

Zwyżka cen olejów roślinnych o 2,6% nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego i sojowego. Olej palmowy podrożał w związku z obawami o negatywny wpływ El Niño na produkcję w Azji Południowo-Wschodniej. Ceny oleju sojowego zwyżkowały z kolei w wyniku zwiększonego popytu importowego, głównie z Chin. Notowania cen oleju słonecznikowego i rzepakowego również zwyżkowały, odzwierciedlając niższą niż przewidywano światową produkcję i mniejsze dostawy eksportowe.

 

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu – przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.



Tagi:
źródło: