Konferencja drobiarska. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań"

W dniach 6-7 kwietnia 2016 roku odbyła się Konferencja i Uroczysta Gala inaugurująca Rok 25-lecia istnienia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej pt. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań".

Konferencja drobiarska.



Pierwsze spotkanie w postaci Seminarium i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. „Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” odbyło się w dniach 6 – 7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu.

Podczas dwudniowej konferencji poruszono tak niezwykle interesującą tematykę jak sytuacja na rynku mięsa drobiowego zaprezentowaną przez Łukasza Dominiaka, Dyrektora Generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, którą to przeanalizował pod kątem ekonomicznym Michał Koleśnikow z Banku BGŻ BNP Paribas przez możliwości uzyskania dofinansowania w ramach Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego i środków UE przedstawionych przez Witolda Wierzbińskiego z Agencji Rynku Rolnego po problematykę związaną z wprowadzeniem zakazu importu GMO - Andrzej Kowalski z IERiGŻ-PIB czy stosowania GMO w żywieniu drobiu - Grzegorz Tomczyk z PIWet-PIB

Poza tym w obrębie programu obchodów Jubileuszu odbędą się również dwa spotkania w drugim i trzecim kwartale 2016 roku, w tym Główna Konferencja 25-lecia KRD-IG pt. „Polskie drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro”, wraz z towarzyszącą jej Galą, która przewidziana została na początku czerwca w Warszawie. Podczas konferencji zostanie poruszona tematyka strategicznego rozwoju branży drobiarskiej w Polsce, Unii Europejskiej oraz na świecie. Ostatnie Seminarium wraz z Galą, wieńczące Rok 25-lecia zaplanowano na IV kwartał 2016 r. Tematyka tej konferencji obejmie procesy związane z produkcją i dystrybucją mięsa drobiowego i jego przetworów.

 
(kliknij, aby powiększyć)

- Jesienią zamykająca konferencja będzie się już odnosić do produktu powstałego z żywca drobiowego, czyli do mięsa drobiowego, przetworów, do marketingu - kwestii jakościowych, konsumentów - co z tym mięsem powinniśmy robić? Jak trafiać do konsumentów? Przełamywać też pewne bariery hamujące rozwój spożycia. Także bariery eksportowe, czyli generalnie mówimy o finalnym produkcie. Jak go dobrze sprzedać, jak chronić i o jego bezpieczeństwie jakości pod kątem wielu aspektów - mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Organizatorem tego wydarzenia będącego pod patronatem instytucjonalnym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, PIWet oraz Instytutu Zootechniki PIB jest Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza. Natomiast patronatem medialnym to wydarzenie objął również Twój Portal Rolniczy Gospodarz.pl.


Tagi:
źródło: