POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu

W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej. Całą powierzchnię targową zajęły ekspozycje Targów Smaki Regionów, Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targów Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu

POLAGRA TECH

Targi POLAGRA  TECH są największym spotkaniem biznesowym dla sektora technologii spożywczych w Europie Środkowej i Południowo-Wschodniej. Tegoroczna edycja rozpocznie się w niedzielę - 28 września - Dniem Piekarza i Cukiernika. Wówczas czynny będzie Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych, a od poniedziałku 29 września dołączy do nich Salon Technologii Spożywczych i potrwają razem do 2 października 2014 r. Ekspozycja  nasycona będzie nowościami rynkowymi i prezentacją innowacyjnych technologii. Całość dopełniona zostanie obszernym programem wydarzeń towarzyszących – pokazów, konferencji i szkoleń.
 

Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników w Poznaniu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

W dniach 1 - 2 października, podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH 2014, odbędzie się pierwszy Kongres Światowej Unii Piekarstwa i Cukiernictwa (UIBC). Wydarzenie będzie obfitowało w posiedzenia i debaty, na których dyskutowane będą kwestie dotyczące organizacji, szkoleń zawodowych, ekonomii, czy polityki socjalnej, ale również spotkania dostępne dla szerokiej publiczności. Między innymi 1. października podczas dyskusji panelowej poruszane będzie zagadnienie pt. „Ścieżka promocji wyrobów piekarskich”. Następnego dnia, zostaną omówione tematy dotyczące znaczenia marketingu w rozwoju piekarni lub cukierni. Całość wydarzenia zostanie podsumowana na konferencji prasowej. Pawilon 15

 
Forum Piekarskie

Tegoroczne Forum odbywać się będzie pod hasłem „Zdrowe pieczywo”. W specjalnie zaaranżowanej przestrzeni odbędą się prelekcje i pokazy wypieku pieczywa, w tym przedstawiony zostanie cały łańcuch produkcji piekarniczej. Odwiedzający Forum będą mogli nie tylko zapoznać się z technologią tradycyjnego czy specjalistycznego (np. bezglutenowego) wypieku pieczywa i uzyskać informację żywieniową, ale także skosztować i ocenić walory smakowe wypieczonych na miejscu wyrobów.  Co istotne, Forum będzie stanowić świetną okazję do pozyskania branżowych aktualności, podjęcia rozmów z przedstawicielami środowiska rzemiosła piekarskiego, jak i do odnowienia bądź nawiązania kontaktów biznesowych. Pawilon 5A, stoisko nr 48
 

Najsłodsze miejsce, czyli Forum Cukiernicze

Podczas targów POLAGRA TECH powstanie również  strefa cukiernicza, gdzie przez wszystkie dni targów odbywać się będą pokazy i seminaria. W programie m.in. prezentacja wyrobu pralin, pokaz dekorowania masami cukrowymi wykonaniu Igi Sarzyńskiej i Marty Truskolawskiej oraz wariacje na temat karmelu, które zaprezentują Kazimierz Rak z synami: Jakubem i Radosławem. W środę podczas dekorowania w stylu angielskim o słodkim zawodzie, który staje się pasją, opowiedzą laureaci międzynarodowych konkursów: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak. O umiejętności kształtowania talentów mówić będzie Jan Kachlicki, właściciel cukierni, mistrz i nauczyciel. Ostatniego dnia gośćmi forum będą reprezentanci kraju na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników: Mateusz Górecki i Michał Kumur. Pawilon 5A, stoisko nr 46
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: