| Autor: redakcja1

Podsumowanie XIII Międzynarodowych Targów Ferma Bydła oraz XVI Międzynarodowych Targów Ferma Świń i Drobiu [video, foto]

W dniach 22-24 lutego bieżącego roku na Hali Atlas Arena w Łodzi odbyły się XIII Międzynarodowe Targi Ferma Bydła oraz XVI Międzynarodowe Targi Ferma Świń i Drobiu.

Podsumowanie XIII Międzynarodowych Targów Ferma Bydła oraz XVI Międzynarodowych Targów Ferma Świń i Drobiu [video, foto]
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"




 
Za bardzo mocną stronę Targów Ferma Bydła, Świń i Drobiu należy uznać codzienne wykłady, które cieszyły się ogromną popularnością. Na niemalże każdym spotkaniu sale wykładowe Atlas Areny pękały w szwach. Niewątpliwie przyczyniła się do tego tematyka wykładów, dzięki której słuchacze mogli zgłębić wiedzę z zakresu:
- ketozy (prof. dr hab. Zygmunt Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr hab. Krzysztof Słoniewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka)
- chorób pasożytniczych bydła (dr Bożena Rutkowska - Pejsak),
- grypy świń (dr n. wet. Krzysztofa Janeczko z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu),
- rytmicznej produkcji jednolitych grup prosiąt (dr Aleksander Skoracki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu).

 
Podczas wykładów można było również wysłuchać opinii prof. dr hab. Piotra Golińskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z zakresu wpływu pasz pochodzących z użytków zielonych na zdrowie bydła i jakość mleka oraz mięsa. Ważnym i niezwykle interesującym tematem były także zasady dobrego kiszenia kukurydzy omówione przez prof. dr hab. Tadeusza Michalskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
 
Również hodowcy drobiu mogli znaleźć coś interesującego dla siebie. Sposoby wykorzystania pasz wysokobiałkowych w produkcji drobiu zaprezentował bowiem prof. dr hab. Andrzej Rutkowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, z kolei dr inż. Monika Łukaszewicz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przedstawiła temat ozdobnych ras kur będących zasobami genetycznymi.

Wśród wystąpień nie zabrakło także kontaktów ze światem biznesu. Tematykę zdrowych racic pogłębili przedstawiciele firmy BLATTIN, z kolei kwestia wykorzystania składników pokarmowych przez bydło została poruszona przez firmę ALLTECH.

Wystąpień ludzi nauki i biznesu było jednak znacznie więcej i pod tym względem minione już Targi Ferma Bydła, Świń i Drobiu należy uznać za wyjątkowo udane. Warto podkreślić, iż drugiego dnia imprezy (sobota) cykl wykładów zakończyło spotkanie z ministrem rolnictwa Stanisławem Kalembą, w trakcie którego poruszono aktualne tematy i problemy związane z rolnictwem i przetwórstwem spożywczym.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z zamieszczonymi poniżej galeriami zdjęć z XIII Międzynarodowych Targów Ferma Bydła oraz XVI Międzynarodowych Targów Ferma Świń i Drobiu, a także materiałami video, które sukcesywnie będą się pojawiać na Portalu Gospodarz.pl

 


Tagi:
źródło: