| Autor: redakcja1

Zbiory warzyw w 2014 roku wzrosły o 15%

Według nieostatecznych danych wynikowych tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zdecydowanie wyższa od bardzo niskiego areału ich uprawy w 2013 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych.

Zbiory warzyw w 2014 roku wzrosły o 15%

Zbiory cebuli

Produkcję cebuli w 2014 roku ocenia się na ok. 636 tys. t, tj. o 15,4% więcej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego. Warunki agrometeorologiczne podczas całego okresu wegetacji sprzyjały także dobremu plonowaniu cebuli.

Zbiory marchwi i buraków ćwikłowych

W bieżącym sezonie warunki dla plonowania warzyw korzeniowych były również korzystne (szczególnie jesienią sprzyjały przyrostowi masy korzeni i wzrostowi plonowania). Produkcja marchwi jadalnej w 2014 roku została oszacowana na 822 tys. t (o 10,8% więcej od uzyskanej w 2013 r.), natomiast produkcja buraków ćwikłowych na 354 tys. t (o 18,7% więcej).

Zbiory pomidorów

Warunki agrometeorologiczne dla warzyw ciepłolubnych były zróżnicowane. W przypadku pomidorów zanotowano występowanie chorób grzybowych, co spowodowało obniżenie potencjalnych plonów. Tegoroczna produkcja pomidorów wyniosła 274 tys. t i była tylko nieznacznie wyższa od produkcji roku ubiegłego.

Zbiory ogórków

Warunki wegetacji dla ogórków były bardziej sprzyjające i pozwoliły osiągnąć zbiory w wysokości 272 tys. t (o 7,2% więcej niż w roku poprzednim).

 

Łączne zbiory warzyw „pozostałych” oszacowane zostały na 860 tys. t (o 22,4% więcej od uzyskanych w roku 2013).



Tagi:
źródło: