| Autor: mikolaj

I wiesz, co jesz - dynia

Lato minęło bezpowrotnie, za oknami coraz ciemniej, a nastrój zadumy zagościł w większości naszych domów. Na stołach zamiast polnych kwiatów stoją dyniowe lampiony... trochę groźne, trochę zabawne, ale a pewno pełne witamin. Po dłuższej przerwie zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem przybliżymy Wam dynie. Materiał dostaliśmy od jednej z naszych Czytelniczek - dziękujemy!

I wiesz, co jesz - dynia

Przepisy

1. Zupa krem z dyni z wanilią

Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szalotka
około 3/4 litra dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii
świeżo zmielony czarny pieprz
 
Przygotowanie
Szalotkę zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka. Podczas gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.
 
 
2.Tarta dyniowa
 
Składniki:
Spód:
300 g ciasteczek maślanych okrągłych z dziurką
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

Masa:
500 g sera ricotta
skórka starta z 1 - 2 pomarańczy
kilka kropki ekstraktu pomarańczowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 i 1/3 szklanki (230 g) purée z pieczonej dyni

Przygotowanie
Ciasteczka dokładnie rozkruszyć na proszek. Do ciastek dodać roztopione masło i zmiksować całość na gładką masę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć ciasteczkami, jak najmocniej dociskając ciasteczka do formy. Wstawić do lodówki. Ser ricotta, skórkę z pomarańczy i ekstrakt pomarańczowy oraz mąkę ziemniaczaną zmiksować na małych obrotach. Następnie dodać cukier i znów miksować. Dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec dodać dyniowe purée. Na spód z ciasteczek wysypać cynamon i gałkę i rozprowadzić palcami po powierzchni tarty, wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa będzie już ścięta (nie za długo, aby masa nie wyszła za sztywna) w temperaturze 180° C .
 
3. Pumpkin stew
 
Składniki:
1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 duże pomidory
1 duża zielona papryka
Sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 szklanka suszonych moreli
3 ziemniaki
3 słodkie ziemniaki
2 szklanki bulionu wołowego
1 średnia dynia
Masło
¼ szklanki sherry
½ puszki kukurydzy
 
Przygotowanie
Mięso obsmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory, paprykę, sól, pieprz, cukier, morele, ziemniaki i bulion. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Dynię oczyścić, obrać i pokroić na kawałki. Następnie podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa razem z sherry i kukurydzą. Na koniec całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec godzinę.


Tagi:
źródło: