| Autor: redakcja1

Tradycje Wielkanocne

Wielkanoc znana również jako Święto Paschy to najważniejsza i najstarsza uroczystość chrześcijańska, obchodzona na pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa już od II w., a w Polsce od X w. - podaje Grzegorz Wysocki z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Tradycje Wielkanocne
Kulminację całego roku liturgicznego stanowią trzy dni Wielkiego Tygodnia, które rozpoczyna liturgia Wielkiego Czwartku. Kościół czci wówczas pamiątkę Ostatniej Wieczerzy oraz ustanowienia Eucharystii i Sakramentu Kapłaństwa. W tym dniu odbywa się w katedrach i niektórych kościołach parafialnych uroczysty obrządek obmycia nóg dwunastu mężczyznom – ma to przypomnieć wydarzenie, kiedy to sam Chrystus umył nogi swoim uczniom. Po Mszy Wieczerzy Pańskiej, przenosi się Najświętszy Sakrament do "Ciemnicy". Od tego momentu, aż do wieczornej liturgii Wielkiej Soboty, zamiast dzwonów, używa się klekotki.
 
Wielki Piątek rozpoczynał nieco psotny zwyczaj, tzw. "Bożych ranek". Wcześnie z rana, najczęściej rodzice, budzili swoje zaspane dzieci okrzykiem "za Boże rany biją barany" i smagali je witkami po odsłoniętych nogach. Zwyczaj ten nawiązywał do biczowania Chrystusa.
 
Żywą tradycją Wielkiego Piątku jest budowanie w kościołach "Grobu Pańskiego", a w wielu miejscach nadal kultywuje się tradycję przedstawień pasyjnych, w tym najsłynniejsze z nich odbywa się w Kalwarii Zebrzydowskiej, a także i prowadzenia dróg krzyżowych ulicami miast. Wieczorem tego dnia odwiedza się również "Groby Pańskie", a warty honorowe pełnią przedstawiciele wojska, policji, straży pożarnej i harcerzy.
 
Niegasnącą tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów w kościołach. Dawnej bogaci gospodarze i szlachcice święcili jedzenie w domu, a reszta zanosiła święconkę do kościoła, gdzie święcono wszystko, co było przygotowane na stół świąteczny. Kosze były zatem bardzo duże i mieścił się w nich m.in. cały bochen chleba. Chlubą każdego koszyka ze święconką są tradycyjnie psianki, czyli ozdobione w najrozmaitszy sposób gotowane jaja, najczęściej kurze. Do malowania jajek używano naturalnych barwników, otrzymywanych z wywaru z kory dębu, pędów młodego żyta czy łupin cebuli. Gotowe pisanki ofiarowywano najbliższym krewnym oraz ukochanej osobie, co często rozpoczynało zaloty, a zakochanym wróżyło udany związek, pomyślność i potomstwo. Oprócz pisanek, w wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć: chleba, wędlin, przypraw, wielkanocnego baranka, słodkiej babki czy mazurka. Koszyk dekoruje się wiecznie zielonymi borówkami, bukszpanem i wiosennymi kwiatami.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: