Kategorie

Poznaj produkty


Spotkanie w sprawie podejrzenia zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim

Przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Inspekcji Handlowej, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego uczestniczyli 28 lutego w spotkaniu w sprawie działań, jakie podjęte zostały zgodnie z decyzją Komisji 2013/98/UE z dnia 19 lutego 2013 r. w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności oraz Zaleceniem Komisji z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności.

Spotkanie w sprawie podejrzenia zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim

W związku z koniecznością pobrania próbek do badań na obecność białka końskiego z towarów znajdujących się w handlu detalicznym oraz bezpośrednio u producentów ustalono, że próby handlowe pobiorą przedstawiciele Inspekcji Handlowej (75 próbek), natomiast u producentów przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (75 próbek). Jeśli zajdzie konieczność pobierania prób na terenie rzeźni, próbkobranie to przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna. Badanie mięsa i żywności będzie odbywało się metodą jakościowa i ilościową. W przypadku otrzymania wyniku dodatniego w analizie jakościowej (stwierdzającego obecność zafałszowania, ale nie wskazującego jego poziomu), konieczne będzie przeprowadzenie badania ilościowego, wskazującego procentową zawartość udziału mięsa końskiego.

Zgodnie z ustaleniami koordynatorem działań będzie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych Stanisław Kowalczyk.

 


Tagi:
źródło: