| Autor: redakcja1

Ceny pszenicy konsumpcyjnej dalej stopniowo rosną

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 29 stycznia do 5 lutego br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny pszenicy konsumpcyjnej dalej stopniowo rosną
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia (paszowy i browarniany), pszenicy konsumpcyjnej, a także żyta (oba rodzaje). W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia paszowego, który podrożał o 1,2% do 632 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy konsumpcyjnej - o 0,7% do 685 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,7% do 599 zł/t, żyta paszowego - o 0,3% do 559 zł/t, a także żyta konsumpcyjnego - o 0,2% do 565 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 29 stycznia do 5 lutego br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku pszenicy paszowej, która potaniała o 3,1% do 685 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie kukurydzy - o 1,7% do 636 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 1,6% do 549 zł/t oraz jęczmienia browarnianego - o 0,9% do 681 zł/t i pszenżyta - o 0,9% do 613 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
5.02.2017
29.01.2017
 
5.02.2017
29.01.2017
Pszenica
k.
685
681
0,7
36,6
34,1

 
p.
685
707
-3,1
38,6
43,9
Żyto
k.
565
564
0,2
1,9
1,8

 
p.
559
557
0,3
0,2
0,3
Jęczmień
k.
599
595
0,7
0,1
0,1

 
p.
632
625
1,2
2,8
2,1

 
b.
681
687
-0,9
1,6
1,9
Kukurydza
p.
636
647
-1,7
13,1
12,4
Owies
k.
549
558
-1,6
0,6
0,3

 
p.
535
535
0,0
0,1
0,0
Pszenżyto
p.
613
618
-0,9
4,2
3,1
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 5 lutego 2017 r., największe znaczenie miała pszenica paszowa – 38,6%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica konsumpcyjna - z udziałem rzędu 36,6% i kukurydza – 13,1%.


Tagi:
źródło: