| Autor: redakcja1

Wzrosły ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 14 do 21 maja br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Wzrosły ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), żyta paszowego, pszenicy (oba rodzaje), kukurydzy oraz owsa paszowego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia browarnianego, które podrożało o 13,8% do 722 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego - o 9,7% do 657 zł/t i paszowego - o 5,7% do 662 zł/t, żyta paszowego - o 5,5% do 613 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej – 3,2% do 726 zł/t i paszowej - o 1,3% do 719 zł/t, kukurydzy – o 1% do 696 zł/t, a także owsa paszowego – o 0,9% do 550 zł/t.
 
Spadek cen zbóż
W rozpatrywanym okresie w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku żyta konsumpcyjnego, który potaniał o 4% do 605 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie owsa konsumpcyjnego - o 1,6% do 588 zł/t i pszenżyta - o 0,8% do 681 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
21.05.2017
14.05.2017
 
21.05.2017
14.05.2017
Pszenica
k.
726
703
3,2
44,0
44,5

 
p.
719
710
1,3
32,4
28,6
Żyto
k.
605
630
-4,0
2,6
2,4

 
p.
613
641
5,5
0,9
0,4
Jęczmień
k.
657
599
9,7
0,4
0,6

 
p.
662
626
5,7
3,7
4,7

 
b.
722
635
13,8
1,7
1,4
Kukurydza
p.
696
689
1,0
11,5
14,0
Owies
k.
588
598
-1,6
0,3
0,3

 
p.
550
545
0,9
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
681
686
-0,8
2,5
2,9
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 21 maja 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 44%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 32,4% i kukurydza – 11,5%.


Tagi:
źródło: