| Autor: redakcja1

W trzecim tygodniu maja większość zbóż w punktach skupu podrożała

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 15 do 22 maja 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

W trzecim tygodniu maja większość zbóż w punktach skupu podrożała
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa paszowego, kukurydzy, jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), żyta paszowego, pszenicy paszowej oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies paszowy, który podrożał o 2% do 553 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny kukurydzy - o 1,8% do 674 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 1,5% do 585 zł/t i jęczmienia browarnianego - o 1,5% do 691 zł/t, pszenicy paszowej - o 1,3% do 545 zł/t, żyta paszowego - o 1,3% do 535 zł/t, pszenżyta - o 0,9% do 593 zł/t oraz jęczmienia paszowego - o 0,3% do 595 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny żyta konsumpcyjnego, pszenicy konsumpcyjnej i owsa konsumpcyjnego Najbardziej znaczące zniżki były związane z żytem konsumpcyjnym, którego cena zmalała o 0,7% do 526 zł/t. W mniejszym stopniu potaniała natomiast pszenica konsumpcyjna - o 0,3% do 643 zł/t i owies konsumpcyjny - o 0,1% do 578 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
22.05.2016
15.05.2016

 
22.05.2016
15.05.2016
Pszenica
k.
645
646
-0,3
35,3
44,0

 
p.
654
646
1,3
44,5
41,2
Żyto
k.
526
530
-0,7
1,4
1,6

 
p.
535
528
1,3
0,2
0,3
Jęczmień
k.
585
576
1,5
0,1
0,1

 
p.
595
593
0,3
2,8
1,9

 
b.
691
681
1,5
1,2
0,6
Kukurydza
p.
674
662
1,8
9,5
6,8
Owies
k.
578
579
-0,1
0,3
0,5

 
p.
553
542
2,0
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
593
587
0,9
4,6
2,9
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 22 maja 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 44,5% i 35,3%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 9,5%.
 


Tagi:
źródło: