| Autor: redakcja1

Początek maja przyniósł wzrost cen skupu żyta, kukurydzy i owsa

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 kwietnia do 1 maja 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Początek maja przyniósł wzrost cen skupu żyta, kukurydzy i owsa

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do żyta (oba rodzaje), owsa (oba rodzaje), jęczmienia konsumpcyjnego, kukurydzy oraz pszenicy paszowej. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował żyto konsumpcyjne, które podrożało o 4% do 535 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa paszowego - o 3,9% do 576 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 3,4% do 572 zł/t, żyta paszowego - o 2,8% do 538 zł/t, kukurydzy - o 1,5% do 665 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 1,4% do 608 zł/t oraz pszenicy paszowej - o 0,9% do 644 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny jęczmienia (browarnianego i paszowego) oraz pszenicy paszowej. Najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem browarnianym, którego cena zmalała o 4,7% do 667 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast jęczmień paszowy - o 1,7% do 586 zł/t i pszenica konsumpcyjna - o 0,2% do 645 zł/t.

 

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

1.05.2016

24.04.2016


 

1.05.2016

24.04.2016

Pszenica

k.

645

646

-0,2

35,3

42,3


 

p.

644

638

0,9

44,6

38,7

Żyto

k.

535

515

4,0

1,6

2,2


 

p.

538

523

2,8

0,2

0,2

Jęczmień

k.

572

553

3,4

0,1

0,2


 

p.

586

596

-1,7

2,5

2,5


 

b.

667

700

-4,7

1,3

0,9

Kukurydza

p.

665

656

1,5

8,4

8,5

Owies

k.

608

600

1,4

0,5

0,5


 

p.

576

554

3,9

0,9

0,1

Pszenżyto

p.

583

583

0,0

4,5

3,9

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 1 maja 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 44,6% i 35,3%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 8,4%.



Tagi:
źródło: