| Autor: redakcja1

Niewielkie zmiany cen zbóż na przełomie roku

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 20 grudnia 2015 r. do 3 stycznia 2016r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen pięciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Niewielkie zmiany cen zbóż na przełomie roku

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

03.01.2016

20.12.2015

 

03.01.2016

20.12.2015

Pszenica

k.

680

686

-0,9

41,7

40,8

 

p.

700

707

-1,0

33,3

37,0

Żyto

k.

547

546

0,1

1,7

1,9

 

p.

549

544

1,0

0,6

0,8

Jęczmień

k.

594

600

-1,0

0,1

0,3

 

p.

621

617

0,5

2,2

2,1

 

b.

720

707

1,9

4,0

3,7

Kukurydza

p.

691

690

0,1

9,1

7,5

Owies

k.

551

677

-4,5

0,1

0,2

 

p.

525

627

-0,4

0,1

0,0

Pszenżyto

p.

609

603

1,0

7,0

5,9

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia browarnianego i paszowego, pszenżyta, żyta (oba rodzaje) oraz kukurydzy. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 1,9% do 720 zł/t. W dużo mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta o 1%, żyta paszowego o 1%, jęczmienia paszowego o 0,5%, a także kukurydzy i żyta konsumpcyjnego po 0,1%


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa (oba rodzaje), pszenicy (oba rodzaje) oraz jęczmienia konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem konsumpcyjnym, którego cena zmalała o 4,5% do 551 zł/t. W wyraźnie mniejszym stopniu potaniało natomiast pszenica paszowa (-1%), jęczmień konsumpcyjny (-1%), pszenica konsumpcyjna (-0,9%) oraz owies paszowy (-0,4%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 3 stycznia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 41,7% i 33,3%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 9,1%.

 



Tagi:
źródło: