| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Większość gatunków ponownie drożeje (4.10.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 27 września do 4 października 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Ceny zbóż w skupie. Większość gatunków ponownie drożeje (4.10.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

4.10.2015

27.09.2015

 

4.10.2015

27.09.2015

Pszenica

k.

684

669

2,2

44,9

36,6

 

p.

673

702

-4,2

17,3

29,5

Żyto

k.

521

523

-0,3

1,3

2,2

 

p.

520

519

0,1

0,5

1,3

Jęczmień

k.

572

566

1,0

0,1

0,2

 

p.

585

581

0,7

1,4

2,0

 

b.

689

675

2,0

4,2

6,5

Kukurydza

p.

635

626

1,4

26,4

16,0

Owies

k.

521

505

3,3

0,4

0,5

 

p.

523

498

4,9

0,0

0,1

Pszenżyto

p.

568

570

-0,4

3,5

5,1

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Wzrost cen zbóż


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), pszenicy konsumpcyjnej, jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje), kukurydzy i żyta paszowego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies paszowy, który podrożał o 4,9% do 523 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 3,3%, pszenicy konsumpcyjnej, - o 2,2%, jęczmienia browarnianego - o 2%, kukurydzy – o 1,4%, jęczmienia konsumpcyjnego – o 1%, jęczmienia paszowego – o 0,7% i żyta paszowego - o 0,1%.


Spadek cen zbóż


W tym samym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy paszowej, pszenżyta i żyta konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z pszenicą paszową, której cena zmalała o 4,2% do 673 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast pszenżyto (-0,4%) i żyto konsumpcyjne (-0,3%).

Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 4 października 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i kukurydza odpowiednio: 44,9% i 26,4% (razem 71,3%), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast pszenica paszowa – 17,3%, a czwarte jęczmień browarniany – 4,2%.



Tagi:
źródło: