| Autor: redakcja1

Pszenica konsumpcyjna i kukurydza znów w górę

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 20 do 27 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Pszenica konsumpcyjna i kukurydza znów w górę

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), pszenicy konsumpcyjnej, jęczmienia (konsumpcyjnego i paszowego), kukurydzy i pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległo cena owsa paszowego, które podrożało o 16,8% do 519 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 3,2% do 529 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej - o 3,1% do 674 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 1,9% do 548 zł/t i paszowego - o 0,8% do 557 zł/t, pszenżyta - o 0,6% do 565 zł/t, a także kukurydzy - o 0,6% do 600 zł/t.

Spadek cen zbóż

W okresie od 20 do 27 listopada br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku żyta paszowego, który potaniał o 5,3% do 498 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia browarnianego - o 0,9% do 659 zł/t, pszenicy paszowej - o 0,8% do 642 zł/t oraz żyta konsumpcyjnego - o 0,8% do 522 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

27.11.2016

20.11.2016

 

27.11.2016

20.11.2016

Pszenica

k.

674

654

3,1

40,1

33,4


 

p.

642

647

-0,8

20,1

25,5

Żyto

k.

522

527

-0,8

1,3

1,0


 

p.

498

526

-5,3

0,5

0,5

Jęczmień

k.

548

537

1,9

0,1

0,0


 

p.

557

553

0,8

2,1

2,0


 

b.

659

665

-0,9

2,1

2,0

Kukurydza

p.

600

596

0,6

30,8

33,1

Owies

k.

529

512

3,2

0,2

0,3


 

p.

519

444

16,8

0,0

0,0

Pszenżyto

p.

565

562

0,6

2,6

2,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 27 listopada 2016 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 40,1%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast kukurydza z udziałem rzędu 30,8% i pszenica paszowa – 20,1%.



Tagi:
źródło: