| Autor: redakcja1

Zboża dalej w górę. Pszenica blisko 700 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 23 do 29 listopada 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Zboża dalej w górę. Pszenica blisko 700 zł/t

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

29.11.2015

22.11.2015

 

22.11.2015

22.11.2015

Pszenica

k.

694

687

1,0

45,5

42,7

 

p.

699

695

0,5

32,7

30,0

Żyto

k.

544

537

1,3

2,0

2,4

 

p.

550

536

2,5

3,3

1,4

Jęczmień

k.

612

600

2,1

0,4

0,4

 

p.

615

611

0,6

1,1

1,6

 

b.

690

700

-1,4

2,1

2,8

Kukurydza

p.

682

676

0,9

6,2

12,3

Owies

k.

584

592

-1,3

0,4

0,5

 

p.

534

539

-0,9

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

609

597

1,9

6,1

5,9

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do żyta (oba rodzaje), jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego, pszenżyta, pszenicy (oba rodzaje) i kukurydzy. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował żyto paszowe, które podrożało o 2,5% do 550 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego o 2,1%, pszenżyta o 1,9%, żyta konsumpcyjnego o 1,3%, pszenicy konsumpcyjnej o 1%, kukurydzy o 0,9%,  jęczmienia paszowego o 0,6%, a także pszenicy paszowej o 0,5%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny jęczmienia browarnianego, owsa konsumpcyjnego oraz paszowego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem browarnianym, którego cena zmalała o 1,4% do 690 zł/t. W znacznie mniejszym stopniu potaniał natomiast owies konsumpcyjny (-1,3%) i paszowy (-0,9%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 29 listopada 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 45,5% i 32,7%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 6,2%, której udział spada z tygodnia na tydzień.



Tagi:
źródło: