| Autor: redakcja1

Kukurydza odbiła o 20 zł/t w górę. Ponownie tanieje pszenica

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 6 do 13 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Kukurydza odbiła o 20 zł/t w górę. Ponownie tanieje pszenica

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), jęczmienia (konsumpcyjny i paszowy), kukurydzy, pszenżyta, a także żyta paszowego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa paszowego, który podrożał o 5,2% do 515 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego o 4,9% do 541 zł/t, kukurydzy o 3,7% do 583 zł/t, jęczmienia paszowego o 2,1% do 549 zł/t, owsa konsumpcyjnego o 1,3% do 513 zł/t, pszenżyta o 1,1% do 555 zł/t, a także żyta paszowego o 1,1% do 478 zł/t.

Spadek cen zbóż

W okresie od 6 do 13 listopada br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku pszenicy paszowej, która potaniała o 2,9% do 637 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie pszenicy konsumpcyjnej - o 2,5% do 621 zł/t, żyta konsumpcyjnego o 0,9% do 526 zł/t oraz jęczmienia browarnianego o 0,7% do 670 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

13.11.2016

6.11.2016

 

13.11.2016

6.11.2016

Pszenica

k.

621

637

-2,5

26,6

31,0


 

p.

637

655

-2,9

25,3

24,9

Żyto

k.

526

531

-0,9

2,2

1,0


 

p.

478

473

1,1

0,3

0,4

Jęczmień

k.

541

516

4,9

0,1

0,3


 

p.

549

537

2,1

2,1

1,5


 

b.

670

674

-0,7

2,6

2,1

Kukurydza

p.

583

563

3,7

38,2

36,8

Owies

k.

513

506

1,3

0,2

0,2


 

p.

515

490

5,2

0,0

0,0

Pszenżyto

p.

555

549

1,1

2,3

1,8

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 13 listopada 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała kukurydza – 38,2%. Na kolejnym miejscu znalazła się natomiast pszenica konsumpcyjna z udziałem rzędu 26,6% i paszowa – 25,3%.



Tagi:
źródło: