BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu w Polsce (9.10.2016)


Dodano: 16.10.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 2 do 9 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu w Polsce (9.10.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3209,6
-1,7
indory
5043,9
1,0
indyczki
4701,4
0,8
kaczki typu brojler
4640,1
0,4
gęsi tuczone
7479,2
0,4
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2021,9
-3,1
 
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła indory o - 1% do 5043,9 zł/t, indyczki o – 0,8% do 4701,4 zł/t, kaczki typu brojler o – 0,4% do 4640,1 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,4% do 7479,2 zł/t.
 
Z kolei wśród pozostałego drobiu potaniały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 3,1% do 2021,9 zł/t oraz kurczęta typu brojler o 1,7% do 3209,6 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 2 do 9 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały udźce z indyka - o 4% do 7474 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 7582 zł/t, a najmniej w centralnym – 7152 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka o 1,4% do 2519 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 4088 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 2308 zł/t.
 
Z kolei o 1,4% wzrosła cena wątroby z indyka do 4351 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5106 zł/t, a najniższe - w północnym – 3946 zł/t.
 
Więcej o 1,3% kosztowały też tuszki indyków patroszonych 73%, które wyceniono na 8060 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 10995 zł/t, a najniższe - w centralnym – 7477 zł/t.
 
W omawianym czasie podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,5% do 4616 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie zachodnim - 4829 zł/t, a najmniej w centralnym – 4536 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 2 do 9 października br. doszło do spadków cen tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 9,2% do 4592 zł/t, przy czym najwięcej płacono w makroregionie zachodnim - 4951 zł/t, a najmniej w centralnym – 4480 zł/t.

Ponadto obniżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,5% do 5293 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,8% do 3479 zł/t, skrzydła z kurczaka o 2,2% do 4959 zł/t, filety z piersi kurczaka o 3,2% do 12704 zł/t, nogi z kurczaka o 2,6% do 5471 zł/t, podudzia z kurczaka o 1,6% do 5255 zł/t, uda z kurczaka o 4,6% do 5297 zł/t, filety z piersi indyka skrzydła z indyka o 2% do 4134 zł/t oraz podudzia z indyka o 0,6% do 3875 zł/t.
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5293
-1,5
5914
4643
---
6791
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4616
0,5
4722
4536
4726
4829
tuszki indyków patroszonych 73%
8060
1,3
10995
7477
---
8601
ćwiartki z kurczaka
3479
-0,8
3415
3462
3198
3622
skrzydła z kurczaka
4959
-2,2
6027
4523
4506
5458
filety z piersi kurczaka
12704
-3,2
11937
12662
11620
135211
nogi z kurczaka
5471
-2,6
4679
5113
9632
5212
podudzia z kurczaka
5255
-1,6
5000
5116
6209
5456
uda z kurczaka
5297
-4,6
4788
5512
---
5278
filety z piersi indyka
16159
-2,0
16109
15947
---
16384
skrzydła z indyka
4134
-2,0
4506
3765
---
4099
udźce z indyka
7474
4,0
7582
7152
---
7504
podudzia z indyka
3875
-0,6
4171
3734
---
3722
wątroby z kurczaka
2519
1,4
2526
2308
4088
2497
wątroby z indyka
4351
1,4
3946
4188
---
5106
 

źródło: Gospodarz.pl/MRIRW, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl