Bezpieczeństwo domowych przetworów
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w sierpniu średnio 125,8 punktu, co oznacza spadek o 3,1 procent miesiąc do miesiąca po krótkotrwałym wzroście w lipcu.
Dominującą gałęzią krajowego przetwórstwa mleka jest produkcja serów i twarogów.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 20 do 27 sierpnia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowaną relację cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 20 do 27 sierpnia bieżącego roku odnotowano zróżnicowaną relację cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 14 do 20 sierpnia bieżącego roku odnotowano wzrost cen mleka w proszku i masła.
Na rynku krajowym w lipcu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego spadły.
W dniach od 30 lipca do 6 sierpnia bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego UHT i serwatki w proszku zmalała.