Bezpieczeństwo domowych przetworów
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
W dniach od 15 do 22 stycznia bieżącego roku odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego oraz twarogu wzrosła.
W dniach od 15 do 22 stycznia bieżącego roku w Polsce odnotowano spadek większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego pasteryzowanego i jogurtu naturalnego wzrosła.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Na rynku krajowym w grudniu minionego roku, ceny producentów cukru paczkowanego wzrosły.
W dniach od 9 do 15 stycznia bieżącego roku odnotowano spadek cen masła i mleka w proszku.
W okresie jedenastu miesięcy 2022 r. wpływy krajowej branży mleczarskiej z eksportu produktów mlecznych utrzymywały się na poziomie sporo wyższym niż przed rokiem.
W dniach od 8 do 15 stycznia bieżącego roku odnotowano zróżnicowaną relację cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 8 do 15 stycznia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.