BIEŻĄCE NOTOWANIA




Produkcja przetworów mlecznych


Dodano: 10.04.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W grudniu 2023 r. produkcja mleka płynnego wynosiła 307,8 mln litrów i była o 12,2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 0,5% niższa niż w grudniu 2022 r.

Produkcja przetworów mlecznych

Jesteś w kategorii wiadomości:


W okresie styczeń – grudzień 2023 r. produkcja mleka płynnego wyniosła 3 486,8 mln litów i była mniejsza o 3,9% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.

Produkcja śmietany w grudniu 2023 r. wynosiła 18,3 mln litrów i była wyższa o 4,6% niż przed miesiącem oraz o 1,7% niż przed rokiem. W okresie dwunastu miesięcy 2023 r. produkcja śmietany wyniosła 219,3 mln litrów i była o 7,4% niższa niż w tym samym okresie 2022 roku.

W grudniu 2023 r. wyprodukowano 24,3 mln litrów jogurtu i była mniejsza o 16,5% niż w poprzednim miesiącu, ale większa o 8% niż w grudniu 2022 roku. Od stycznia do grudnia 2023 r. produkcja jogurtów wyniosła 374,2 mln litrów i była o 2,1% wyższa niż w analogicznym okresie 2022 roku.

W grudniu 2023 r. produkcja serów twarogowych wynosiła 42,0 tys. ton i była mniejsza o 9,3% niż przed miesiącem oraz o 1,4% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – grudzień 2023 r. produkcja serów twarogowych wyniosła 519,8 tys. ton i była wyższa o 1,8% niż w tym samym okresie 2022 roku.

W grudniu 2023 r. wyprodukowano 33,8 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, tj. więcej o 0,3% niż w listopadzie oraz o 3,7% niż w grudniu 2022 r. Od stycznia do grudnia 2023 r. wyprodukowano 389,5 tys. ton serów podpuszczkowych, a zatem więcej o 3% niż w tym samym czasie 2022 roku.

Produkcja masła w grudniu 2023 r. ukształtowała się na poziomie 24,8 tys. ton i była wyższa o 9,3% niż przed miesiącem oraz o 2,5% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie dwunastu miesięcy 2023 r. produkcja masła ukształtowała się na poziomie 265,7 tys. ton i była wyższa o 6,2% niż w analogicznym okresie 2022 roku.

W grudniu 2023 r. wyprodukowano 12,2 tys. ton OMP, a zatem więcej o 29,8% niż w listopadzie, ale mniej o 7,6% niż w porównywalnym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – grudzień 2023 r. produkcja OMP wyniosła 176,1 tys. ton i była wyższa o 1,9% niż w tym samym czasie 2022 roku.

Produkcja PMP w grudniu 2023 r. wynosiła 2,2 tys. ton i była mniejsza o 12% niż miesiąc wcześniej oraz o 40,5% niż w grudniu 2022 roku. W okresie dwunastu miesięcy 2023 r. produkcja PMP wyniosła 33,3 tys. ton i była niższa o 7,5% niż w tym samym okresie 2022 roku.

źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: masło mleko w proszku ser ser Cheddar Cheddar ceny masła ceny mleka w proszku OMP odtłuszczone mleko w proszku pełne mleko w proszku ceny sera




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl