BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rabarbar, rzewień (Rheum L.)


Dodano: 08.05.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Rabarbar zwany także rzewieniem jest popularną rośliną należącą do rodziny rdestowatych. W naturze występuje w Azji Środkowowschodniej, na Syberii i obejmuje kilkadziesiąt gatunków.

Rabarbar, rzewień (Rheum L.)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Do Europy trafił wraz z wędrówkami Marco Polo, do Polski w XVIII wieku. Wiele osób kojarzy roślinę z ogródków przydomowych, z wiejskim krajobrazem. Najbardziej popularne i znane gatunki rabarbaru to rabarbar ogrodowy, kędzierzawy (wykorzystywany w kuchni) oraz rabarbar lekarski (wykorzystywany w medycynie). Rzewień ma charakterystyczne duże liście i długie, dość grube ogonki liściowe o smaku kwaskowatym.
 
Rabarbar to cenne warzywo, ma właściwości estrogenne dzięki zawartości rapontycyny. Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, ma właściwości przeciwutleniające i antyalergiczne.
 
Rzewień jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E. Zawiera także potas, kwas foliowy, magnez, sód, żelazo oraz błonnik. Jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest także niskoglikemiczność, jest dobry dla osób, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
 
Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem i dlatego warto połączyć go ze słodkimi owocami jak truskawki, gruszki, brzoskwinie, morele czy czereśnie. Nadaje się do wypieków (ciasta drożdżowe, tarty, bezy), na przetwory (dżemy, konfitury, soki, wina, syropy) oraz kompoty. Na bazie rabarbaru możemy przygotować lekkie, smaczne i niskokaloryczne desery, które będą idealne na wiosenne i letnie dni.

źródło: Gospodarz.pl/Bronisze

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: rabarbar rzewień Rheum L. warzywa




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl