BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (21.11.2021)


Dodano: 06.12.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.11.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 15–21.11.2021 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena żywca wieprzowego, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 4,18 zł/kg. Była ona o 2% większa niż przed miesiącem, ale o 1% mniejsza niż przed rokiem.

W UE w listopadzie br. spadek cen żywca wieprzowego uległ wyhamowaniu. W trzecim tygodniu tego miesiąca cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 128,58 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 128,68 EUR/100 kg przed tygodniem. Była ona niższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 6% niż przed rokiem. Cena trzody chlewnej w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 117,84 EUR/100 kg i była niższa o 8% niż średnio w UE oraz o 8% niższa niż w Niemczech.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu listopada br. cena półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicy 6,18 zł/kg w odniesieniu do 6,20 zł/kg tydzień wcześniej. Półtusze były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym notowany jest dalszy wzrost cen skupu żywca wołowego. W dniach 15–21.11.2021 r. za bydło rzeźne dostawcom płacono średnio 9,28 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 49% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 19,97 zł/kg, a więc drożej o 3% niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 18% niż przed miesiącem oraz o 52% niż w tym samym tygodniu 2020 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu listopada br. na rynku krajowym ponownie podrożały wszystkie monitorowane przez ZSRIR MRiRW rodzaje żywca drobiowego. Indyki skupowano po 5,11 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicy 4,09 zł/kg wobec 4,08 zł/kg w poprzednim tygodniu i 3,95 zł/kg przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali 5,21 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w trzecim tygodniu października br. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 33%, indyki – o 22%, a kaczki brojlery – o 21,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 15–21.11.2021 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,29 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. cena zbytu tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 4% do 10,57 zł/kg i była o 3% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do analogicznego tygodnia sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 56%, a indyków – o 19%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl