BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.10.2021)


Dodano: 03.11.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.10.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 18–24.10.2021 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,10 zł/kg względem 4,11 zł/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna była tańsza o 5% niż miesiąc wcześniej oraz o 7% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu października 2021 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, półtusze wieprzowe potaniały o 1% do 6,13 zł/kg. Jednocześnie cena półtusz była niższa o 6% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 18–24.10.2021 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy otrzymywali 8,71 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był o 40% droższy.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W ślad za wzrostem cen żywca wołowego w skupie drożeje mięso wołowe. W omawianym tygodniu października br. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 16,97 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze kosztowały więcej o 29% niż w porównywalnym okresie przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu października 2021 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Najbardziej podrożały gęsi oraz kaczki. Krajowi dostawcy sprzedawali gęsi tuczone po 10,12 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena skupu kaczek brojlerów ukształtowała się w granicy 5,02 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Indyki, podobnie jak przed miesiącem, skupowano po 4,90 zł/kg, a zatem o 0,3% drożej niż w poprzednim tygodniu. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,95 zł/kg. Był to poziom cen podobny do uzyskanego tydzień wcześniej, ale nieco mniejszy niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku gęsi tuczone podrożały o 35,5%, kaczki brojlery – o 18%, indyki – o 17%, a kurczęta brojlery – o 25%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 18–24.10.2021 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,82 zł/kg, tj. drożej o 9% niż w poprzednim tygodniu, o 12% niż miesiąc wcześniej oraz o 39% niż przed rokiem. W odniesieniu do notowań sprzed tygodnia tuszki indyków potaniały o 4,5% do 10,30 zł/kg. Cena ta była niższa o 4% niż przed miesiącem, ale o 14% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: regionalia.com.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl