BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (9.10.2022)


Dodano: 21.10.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (9.10.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym notowany jest spadek cen zakupu trzody chlewnej związany z niższą podażą żywca w skupie. W dniach 3–9.10.2022 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcom za świnie rzeźne płacono 7,39 zł/kg, a więc mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu przed rokiem cena żywca wieprzowego była wyższa o 74,5%.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 10,78 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale drożej o 69% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 3–9.10.2022 r. cena zakupu bydła rzeźnego, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 10,79 zł/kg. Była ona niższa o 1% niż przed miesiącem, ale wyższa o 29% niż w porównywalnym tygodniu 2021 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu października 2022 r. kurczęta brojlery nabywano po 6,13 zł/kg, czyli taniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale jednocześnie drożej o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 8,76 zł/kg, tj. więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 54,5%, a indyki – o 77,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się w granicy 8,38 zł/kg, a więc niższej o 7% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,5% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 14,72 zł/kg, czyli o 5% taniej niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,08 zł/kg niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt kosztowały więcej niż przed rokiem o 48%, a tuszki indyków – o 34%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl