- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(345) foto: sxc.hu
Wieprzowina drożeje
Wzrost cen skupu trzody wpływa na zwiększenie się cen sprzedaży i cen detalicznych wieprzowiny.
Jesteś w kategorii wiadomości:
We wrześniu 2019 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych (bez VAT) wyniosła 8,54 zł/kg i była o 22,3% wyższa niż rok wcześniej. Ceny elementów wieprzowych zwyżkowały w mniejszym stopniu. Cena schabu środkowego z kością o 7,5%, a szynki gotowanej o 13,1%.
W analizowanym czasie cena detaliczna mięsa wieprzowego była większa o 14,8% niż w grudniu 2018 r. i o 12,9% niż we wrześniu 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,44 zł/kg i była 11,6% wyższa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 8,6% do 29,13 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości, tj. łopatki o 21,2% do 15,86 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 10% do 25,30 zł/kg.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(345) foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)