| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.01.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 1 do 8 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.01.2017)
W dniach od 1 do 8 stycznia 2017 r. doszło do wzrostów cen ud z kurczaka o 4,3% do 5626 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 6228 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2347 zł/t.

Ponadto, zwyżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,1% do 4766 zł/t, ćwiartek z kurczaka o 0,5% do 3422 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 0,1% do 12681 zł/t, nogi z kurczaka o 2,4% do 5459 zł/t, podudzia z kurczaka o 3,5% do 5534 zł/t, filetów z piersi indyka o 0,3% do 16642 zł/t, udźce z indyka o 8602% do 4255 zł/t, a także wątroby z indyka o 0,6% do 4054 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5173
-17,2
6287
4686
 
 
6973
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4766
0,1
4853
4699
4969
4786
tuszki indyków patroszonych 73%
8137
-7,8
 
 
7886
 
 
8332
ćwiartki z kurczaka
3422
0,5
3304
3488
3131
3495
skrzydła z kurczaka
5020
-3,7
5945
4423
4465
5598
filety z piersi kurczaka
12681
0,1
12050
12300
11664
13739
nogi z kurczaka
5459
2,4
4295
5797
9154
5064
podudzia z kurczaka
5534
3,5
4342
5827
5762
5569
uda z kurczaka
5626
4,3
4769
5782
6228
5662
filety z piersi indyka
16642
0,3
16529
16442
 
 
17121
skrzydła z indyka
4199
-1,3
4383
3909
 
 
4293
uda z indyka
8602
3,1
8667
7811
 
 
9104
podudzia z indyka
3890
-2,2
4237
4365
 
 
3609
wątroby z kurczaka
2450
-5,4
2767
2407
3378
2347
wątroby z indyka
4054
0,6
3622
4625
 
 
4354



Tagi:
źródło: