| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 8 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.10.2017)
W dniach od 1 do 8 października 2017 r. doszło do spadku cen tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - o 5,7% do 5454 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 6715 zł/t, a najmniej w centralnym – 5118 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,9% do 5017 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,3% do 3423 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 1,2% do 5207 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 1,2% do 13782 zł/t, nogi z kurczaka - o 2,6% do 5245 zł/t, wątroby z kurczaka - o 3,5% do 2337 zł/t oraz wątroby z indyka - o 2,5% do 4477 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5454
-5,7
5505
5118
 
6715
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5017
-0,9
5176
4934
4915
5927
tuszki indyków patroszonych 73%
8397
1,8
9119
7987
 
8781
ćwiartki z kurczaka
3423
-0,3
3528
3433
3181
3495
skrzydła z kurczaka
5207
-1,2
6449
4801
4931
5827
filety z piersi kurczaka
13782
-1,2
13575
13647
13310
14181
nogi z kurczaka
5245
-2,6
4926
5839
5556
5209
podudzia z kurczaka
5323
0,4
4521
5490
5812
5486
uda z kurczaka
5567
5,5
4192
6197
5056
5629
filety z piersi indyka
17078
1,0
17168
16908
 
17129
skrzydła z indyka
5062
5,8
5116
5036
 
5063
uda z indyka
7946
0,2
7832
7775
 
8614
podudzia z indyka
4622
3,5
4299
4875
 
4807
wątroby z kurczaka
2337
-3,5
2637
2282
 
2235
wątroby z indyka
4477
-2,5
4214
4743
 
4828


Tagi:
źródło: