Bilansowe spożycie mięsa w Polsce

Według danych GUS w 2021 r. bilansowe spożycie mięsa wyniosło 70,5 kg na mieszkańca i było o 2,8 kg mniejsze niż w roku 2020.

Bilansowe spożycie mięsa w Polsce
Spadek spożycia mięsa był spowodowany głównie mniejszym spożyciem drobiu. W 2021 r. konsumpcja mięsa drobiowego wyniosło 24,7 kg na mieszkańca, aż mniej o 4,7 kg niż w 2020 r. Zmalało również spożycie mięsa wołowego – z 2,5 kg do 2,2 kg na mieszkańca. Zwiększyła się z kolei konsumpcja mięsa wieprzowego – z 41 kg do 43,4 kg na mieszkańca.

Czynnikiem decydującym o spadku spożycia mięsa drobiowego w 2021 r. był spory wzrost cen detalicznych tego asortymentu – o 14,4% w okresie I-XII 2021 r. w porównaniu z tym samym okresem 2020 r. W tym czasie ceny detaliczne mięsa wieprzowego uległy zmniejszeniu o 5,4%, a ceny mięsa wołowego wzrosły o 6,1%.


Tagi:
źródło: