Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Wał gumowy TOLMET
2015-05-08 -
Pasy klinowe „Duro™”
2013-11-20 -
System wentylacji pomieszczenia OMNIVENT
2020-10-08
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 28 listopada – 4 grudnia bieżącego roku podrożały jedynie półtusze wieprzowe i tuszki indyków.
W związku z tym półtusze wieprzowe na przełomie listopada i grudnia tego roku kosztowały 7,62 złotego za kilogram, a więc o 1,8 procenta więcej niż tydzień wcześniej, a także były droższe o 4 procent w stosunku do zeszłego miesiąca i o 35 procent wobec ubiegłego roku.
W tym samym czasie, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,74 złotego za kilogram. W odniesieniu do notowań sprzed tygodnia jest to spadek o 0,1 procenta. Natomiast w relacji miesięcznej zaobserwowano 2 procentowy wzrost, a w rocznym zestawieniu wyniósł on 19 procent.
W omawianym okresie tuszki kurcząt patroszonych skupowano w cenie 5,17 złotego za kilogram, czyli o 2,8 procenta mniej niż tydzień wcześniej i o 11 procent mniej niż w poprzednim miesiącu, ale o 16 procent więcej w stosunku do stawek z zeszłego roku.
Z kolei w analizowanym czasie tuszki indyków sprzedawano za 9,42 złotego za kilogram, to jest zwyżka o 0,9 procenta w zestawieniu tygodniowym. W odniesieniu do ubiegłego miesiąca jest to wzrost o 4 procent, a w ciągu roku ten gatunek mięsa podrożał o 27 procent.