Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w maju 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)
Krajowy skup żywca rzeźnego
 
Według informacji GUS w maju 2013 r. w Polsce skup żywca wieprzowego wyniósł 90 tys. ton, o 2% mniej niż w kwietniu 2013 r. i był o 4% mniejszy niż w maju 2012 r.
 
Skup żywca wołowego osiągnął poziom 27 tys. ton, o 5% wyższy niż miesiąc wcześniej i o 6% większy niż przed rokiem.
 
Żywca drobiowego skupiono 151 tys. ton, o 4% mniej niż w miesiącu poprzednim, ale o 3% więcej niż rok wcześniej.
 
Ogółem w maju 2013 r. do skupu dostarczono 269 tys. ton żywca rzeźnego, czyli to 3% zniżka wobec miesiąca wcześniejszego, ale to 1% zwyżka w stosunku do roku poprzedzającego.
 
Łącznie w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. w Polsce skup żywca rzeźnego wyniósł 1,344 mln ton, o 3% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Wzrósł skup wszystkich trzech głównych gatunków żywca.

Czytaj inne tematy o skupie żywca

 
Skup żywca wieprzowego ukształtował się na poziomie 478 tys. ton, o 1% wyższym niż w okresie styczeń – maj 2012 r. Do skupu dostarczono 127 tys. ton żywca wołowego, o 15% więcej w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r. Skup żywca drobiowego zwiększył się o 2% do 755 tys. ton.
 
Handel zagraniczny
 
Ograniczony popyt krajowy i utrzymujące się zapotrzebowanie na wieprzowinę za granicą powodują, że pomimo malejącej produkcji rośnie wywóz tego mięsa z Polski. Jednocześnie spadek krajowej produkcji przyczynia się do zwiększenia importu wieprzowiny.
 
W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 200 tys. ton, o 12% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
 
W okresie styczeń – kwiecień 2013 r. polski import tych produktów osiągnął poziom 237 tys. ton, o 5% większy od notowanego przed rokiem.
 
W strukturze asortymentowej importu tradycyjnie dominowało mięso surowe (79% ogółu przywozu wieprzowiny), którego sprowadzono jednak o 1% mniej niż przed rokiem.
 
Przywóz trzody chlewnej wyniósł 45 tys. ton, tj. o 42% więcej niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2012 r, przy czym import trzody osiągnął poziom ponad 1,3 mln sztuk, o 36% wyższy niż rok wcześniej.
 
Import netto do Polski asortymentu wieprzowego (37 tys. ton) był o 11 tys. ton mniejszy niż przed rokiem. Deficyt handlowy w ujęciu wartościowym wyniósł 99 mln EUR wobec 94 mln EUR w roku poprzednim.
 
Ograniczenie unijnej produkcji wieprzowiny przyczynia się do spadku unijnego wywozu tego mięsa. Według danych Komisji Europejskiej (KE) w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 r. z UE wyeksportowano 995 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 4% mniej niż w analogicznym okresie 2012 r.2 Unijny przywóz wieprzowiny od kilku lat ma charakter marginalny. W okresie styczeń – kwiecień 2013 r. z krajów trzecich do UE zaimportowano 12 tys. ton produktów wieprzowych, o 0,5% więcej niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: