Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w maju 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)
W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 r., tak jak w porównywalnym okresie roku poprzedniego, z Polski wyeksportowano 99 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. Przywóz do kraju tych produktów wzrósł o 11%, ale w dalszym ciągu miał niewielkie znaczenie, gdyż wyniósł niecałe 9 tys. ton.
 
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną ukształtowało się na poziomie 90 tys. ton, o 1% niższym niż w okresie styczeń – kwiecień 2012 r. Saldo wartościowe wyniosło 291 mln EUR, o 6% więcej niż przed rokiem.
 
Rosnąca konkurencja na globalnym rynku wołowiny i zmniejszenie unijnej produkcji tego mięsa przyczyniają się do obniżenia wywozu asortymentu wołowego i cielęcego z UE oraz do wzrostu jego przywozu do UE. Spadek unijnego wywozu wołowiny i cielęciny wynika również ze zredukowania do zera stawek refundacji wywozowych.
 
W okresie styczeń – kwiecień 2013 r. unijny eksport produktów wołowych i cielęcych ukształtował się na poziomie 143 tys. ton, o 9% niższym niż w porównywalnym okresie 2012 r. Import do UE wzrósł o 15% do 111 tys. ton.
 
Konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku unijnym i w konsekwencji duży popyt eksportowy stymulują wzrost wywozu tego mięsa. Jednocześnie rośnie dostawa drobiu do naszego kraju. Podobnie jak w latach poprzednich import ten ma głównie charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa.
 
W okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych ukształtował się na poziomie 222 tys. ton, a zatem o 11% większym niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
 
Przywóz żywca, mięsa i przetworów zwiększył się o 20%, do 29 tys. ton. Saldo ilościowe handlu drobiem wyniosło 193 tys. ton w stosunku do 176 tys. ton w okresie styczeń – kwiecień 2012 r. Saldo w ujęciu wartościowym również było dodatnie i osiągnęło poziom 335 mln EUR, o 25 mln EUR wyższy od notowanego przed rokiem.
 
W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. z UE wywieziono 470 tys. ton asortymentu drobiowego, o 0,5% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Do UE zaimportowano 265 tys. ton drobiu, o 2% więcej niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)
 
W maju 2013 r. na rynku krajowym potaniała trzoda chlewna i bydło, a podrożał drób. Zgodnie z informacjami GUS trzodę chlewną skupowano średnio po 5,16 zł/kg, o 3% taniej niż w kwietniu 2013 r. i o 4% mniej niż w maju 2012 r.
 
W maju 2013 r. za żywiec wieprzowy w skupie najmniej otrzymywali producenci z woj. śląskiego (4,84 zł/kg) i podkarpackiego (4,90 zł/kg), a najwięcej producenci z woj. lubuskiego (5,60 zł/kg) i dolnośląskiego (5,45 zł/kg).

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Bydło ogółem (bez cieląt) w maju 2013 r. skupowano przeciętnie po 6,19 zł/kg, a młode bydło po 6,34 zł/kg, tj. o 3% mniej niż w kwietniu 2013 r. i o 2-3% taniej niż w maju 2012 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: