| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (01.05.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 25 kwietnia do 1 maja 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (01.05.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach od 25 kwietnia do 1 maja .2016 r, zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,15 zł/kg. Ten gatunek żywca był jednak droższy o 1% niż przed tygodniem ale tańszy o 2% niż przed miesiącem i o 5% w porównywalnym okresie 2015 r.
 
W obrębie tygodnia cena trzody chlewnej wynosiła 128,29 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu Cena ta była jednak mniejsza o 11% od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku. W Polsce za żywiec wieprzowy klasy E w przeliczeniu na walutę unijną płacono 125,92 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano między innymi: w Belgii, Holandii,Hiszpanii, we Francji i Danii.

Ceny żywca wołowego


Za żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) płacono 6,00 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami sprzed miesiąca oraz sprzed roku żywiec ten kosztował o 2% i o 1% mniej.
 

W UE przeciętna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 364,08 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do notowanej tydzień wczesnie ale o 5% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej wyniosła 296,07 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny bydła notowano: na Łotwie, Rumunii, Litwie, Malcie i Estonii.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: