Rynek mięsa w Polsce (17-23.08.2015)

W okresie od 17 do 23 sierpnia 2015 r. minimalnie obniżyły się krajowe ceny zakupu żywca rzeźnego (poza kurczętami), a wzrosły ceny zbytu tusz (poza tuszkami indyków).

Rynek mięsa w Polsce (17-23.08.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 17–23.08.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,35 zł/kg w stosunku do 4,36 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,37 zł/kg przed miesiącem. Cena zakupu trzody chlewnej była o 15% mniejsza niż rok wcześniej.
 
Według informacji Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE wyniosła 141,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 14% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy, w przeliczeniu na walutę unijną, ukształtowała się w granicy 138,21 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu.

Ceny żywca wołowego


 
Żywiec wołowy w trzecim tygodniu sierpnia 2015 r. średnio w kraju kupowano po 5,89 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 2% niż przed miesiącem i 1% niż przed rokiem.
 
Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 384,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 0,1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% większa niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 309,06 EUR/100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Litwie, Węgrzech i w Rumunii.

Ceny żywca drobiowego


 
Kurczęta brojlery skupowano w Polsce przeciętnie po 3,76 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena kurcząt była o 6% mniejsza niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono średnio 5,80 zł/kg, czyli mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 1%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: