Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Mulczery boczne ORSI Competition Hardox
2015-03-12 -
Brona talerzowa z amortyzacją gumową Exact G
2020-04-07 -
McCormnick
2014-03-06
I wiesz, co jesz - ziemniaki
Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.
Oto kilka przepisów na naturalne kosmetyki z ziemniaków.
Maseczka dla zmęczonej cery
Rozgniatamy ugotowany ziemniak, mieszamy go z dodatkiem mleka tak, aby powstała papka, którą rozprowadzamy na oczyszczoną wcześniej twarz i szyję. Po 20 minutach maseczkę można zmyć letnią wodą. Maseczka ta również wygładza zmarszczki, a jej efekt widoczny jest przez kilka godzin.
Maseczka wygładzająca skórę i likwidująca zmarszczki
Oczyszczamy twarz, a potem przecieramy ją i masujemy tartymi surowymi ziemniakami. Na koniec z ich reszty robimy okład na twarz i zakrywamy gazą. Po 10 minutach można zmyć twarz letnią wodą.
Na sińce pod oczami
Ścieramy średniego ziemniaka, dzielimy powstałą masę na 2 części, przy czym każdą z nich zawijamy w gazę i kładziemy na oczy. Odpoczywamy z kompresem przez 15-20 minut.
Na złagodzenie objawów nadmiernego opalania
Plasterki surowego ziemniaka kładziemy na zaczerwienioną od słońca skórę i zostawiamy je przez 15 minut.
Na zgrubiałą skórę rąk
Obranego ziemniaka, należy ugotować w mleku z odrobiną alkoholu. Następnie rozgniatamy go i uzyskaną masą smarujemy dłonie. Po 30 minutach można zmyć maseczkę letnią wodą.
Jednakże, aby w pełni korzystać z dobrodziejstwa jakie dają ziemniaki, należy odpowiednio je przygotowywać. Przede wszystkim młode ziemniaki należy obierać jak najcieniej. Inaczej trzeba obchodzić się bulwami, które mają zielony kolor skórki czy już kiełkują. W tej sytuacji należy dokładnie je obrać i usunąć wszelkie kiełki czy pozostałe po nich oczka. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Otóż w długo magazynowanych warzywach jest solanina. Może ona np. podrażniać żołądek i powodować bóle głowy, a przy spożyciu jej w dużych ilościach można poważnie się zatruć.
Czytaj dalej na następnej stronie...