| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - ziemniaki

Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.

I wiesz, co jesz - ziemniaki

Ziemniaki pieczone faszerowane serem

Składniki:

  • 2 strąki suszonej chili Chipotle

  • 6-7 średnich ziemniaków 

  • 1 łyżeczka pokruszonych chili 

  • 10 łyżek startego żółtego sera

  • 6 łyżeczek mleka

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

W gorącej wodzie moczymy chili Chipotle przez 1 godzinę i po tym czasie ją siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy a następnie kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy wnętrze zostawiając 1cm. W misce mieszamy wydrążone części ziemniaków ze startym serem, chili Chipotle i kruszonymi chili dodając mleka, aby masa była gładka. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki ziemniaków smarujemy od zewnątrz olejem, wypełniamy przygotowaną masą ziemniaczano-serową, posypujemy startym serem i umieszczamy na blasze na folii aluminiowej. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakują na gorąco z zimnym piwem.
 

Na koniec mamy również kilka przydatnych ciekawostek, które być może na co dzień sami stosujecie:

  • Żeby ziemniaki nie kipiały w garnku podczas gotowania, wystarczy dodać do nich odrobinę masła lub oleju.

  • Jeśli ziemniaki przeznaczone na sałatkę mają się nie rozpadać po ugotowaniu, to należy dodać do nich odrobinę octu.

  • Aby ziemniaki na placki nie ciemniały wystarczy skropić je sokiem z cytryny.

  • Bardziej chrupiące frytki będą, jeśli przed ich usmażeniem ziemniaki zostaną zanurzone we wrzątku, a następnie osuszone.

  • Pozostałe z obiadu ziemniaki można w bardzo łatwy sposób wykorzystać poprzez utłuczenie ich i dodanie do nich jajka, przypraw czy białego sera. W ten sposób można zrobić z nich kluski czy kotleciki.

  • W przypadku gotowania ziemniaków w mundurkach by się one nie rozgotowały, dobrze dodać do wody więcej soli.

  • Jeśli chcemy uzyskać niepowtarzalny smak i kolor gotowanych ziemniaków, to warto dodać do nich różnorakich przypraw.



Tagi:
źródło: