| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - ziemniaki

Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.

I wiesz, co jesz - ziemniaki

Zupa ziemniaczana z bryndzą


Składniki:

  • 10 ziemniaków 

  • 1,5 l wody 

  • 30 dag bryndzy 

  •  2 łyżki stołowe masła 

  •  kilka gałązek koperku 

  •  kilka gałązek natki 

  • 1/2 cytryny 

  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l lekko osolonej, zimnej wody. Gotujemy, aż będą w połowie twarde, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.

Ziemniaczany paprykarz
 

Składniki:

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju 

  • 2 łyżeczki pieprzu Cayenne

  • 1 mała papryka 

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 2 duże ziemniaki 

  • 1 szklanka białego wina 

  • świeżo zmielony pieprz 

  • 1 szklanka śmietany

  • 3 łyżki posiekanej ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę, pieprz Cayenne, ostrą paprykę oraz kminek i dusimy przez 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wino oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby można uzupełnić wody. Na końcu dodajemy śmietanę.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: