Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
KONTENERY, MULDY WROCŁAW
2012-01-29 -
Pellon TMR Robot
2013-08-14 -
HYPERIN CABIN
2016-11-03 -
Ładowarka kołowa GIANT V4502T X-TRA
2015-04-22
I wiesz, co jesz - ziemniaki
Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.
Zupa ziemniaczana z bryndzą
Składniki:
-
10 ziemniaków
-
1,5 l wody
-
30 dag bryndzy
-
2 łyżki stołowe masła
-
kilka gałązek koperku
-
kilka gałązek natki
-
1/2 cytryny
-
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l lekko osolonej, zimnej wody. Gotujemy, aż będą w połowie twarde, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.
Ziemniaczany paprykarz
Składniki:
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżeczki pieprzu Cayenne
-
1 mała papryka
-
1/2 łyżeczki kminku
-
2 duże ziemniaki
-
1 szklanka białego wina
-
świeżo zmielony pieprz
-
1 szklanka śmietany
-
3 łyżki posiekanej ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni na oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę, pieprz Cayenne, ostrą paprykę oraz kminek i dusimy przez 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wino oraz pieprz. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby można uzupełnić wody. Na końcu dodajemy śmietanę.
Czytaj dalej na następnej stronie...