Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Zbiornik na olej UNI-Tank, dwupłaszczowy
2012-09-08 -
Opryskiwacz PUMA
2011-07-05 -
Licznik do benzyny ER 72 M
2013-12-12 -
EZ-Guide 500
2011-01-20
I wiesz, co jesz - ziemniaki
Barabola, pyra, kompera, bulba, swapka, kartofel, batat, grula, perka, bulwa – jednym słowem ziemniak (łac. solanum tuberosum), który jest niemal narodową potrawą Polaków. Po szeregu publikacji w ramach cyklu "I wiesz, co jesz", nadeszła kolej na przybliżenie sylwetki i zastosowań ziemniaka.
Do Polski przywiózł je Jan III Sobieski wracając z bitwy pod Wiedniem. W tym przypadku również były rośliną ozdobną, a pierwsze potrawy z nich przyrządzane nie miały wielu zwolenników. Dopiero za czasów Augusta II zdobyły one przychylność konsumentów i rolników.
W XIX i pierwszej połowie XX wieku ziemniaki odegrały kluczową rolę w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych ludności, gdyż warzywa te nie są zbyt wymagające w kwestii gleby. Dlatego też, jak tylko ludzie nauczyli się je przyrządzać, to jeszcze bardziej zyskały na popularności, co zachęcało do poszerzania ich uprawy. W ten sposób zaczęły wypierać z menu kluski i kasze, a także konkurować z chlebem.
Poza podstawowym przeznaczeniem ziemniaka, wykorzystywano go jako surowiec do produkcji krochmalu, spirytusu, a także w formie paszy dla zwierząt.
Właściwości i zastosowanie ziemniaków
Uprawia się wiele odmian ziemniaków które posiadają różne kolory miąższu, co w niezwykle istotny sposób wpływa na ich wartości odżywcze. Żółty miąższ oznacza dużą zawartość karotenoidów, a czerwony, niebieski oraz fioletowy – antocyjanów. Ponadto, w zależności od koloru warzywa, taką zawartość witamin jak: witamina C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna), PP (niacyna), E (tokoferol) oraz K (filochinon) i minerałów jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo czy kwas foliowy jest zróżnicowana.
Co ciekawe, ziemniaki posiadają niską zawartość tłuszczu, ale są za to bogatym źródłem białka. Po ugotowaniu mają go więcej niż kukurydza i niemal dwukrotnie więcej wapnia, a średnia porcja ziemniaków pokrywa 10% zalecanego dziennej konsumpcji błonnika.
Natomiast kaloryczność ziemniaków po ugotowaniu waha się w szerokim przedziale 50-90 kcal w 100-gramowej porcji, przy czym im większa zawartość skrobi w bulwach tym kaloryczność jest większa, chociaż rzadko przekracza 80 kcal. Najczęściej określa się ją na 61 kcal.
Ziemniaki na zdrowie?
Jak najbardziej. W szczególności polecane są osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które zostały odstawione od piersi. Warzywa te sprzyjają procesom trawienia, pomagają na biegunki, zaparcia oraz ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Z kolei naturalnym sposobem leczenia nadciśnienia wrzodów żołądka i artretyzmu jest systematyczne picie soku uzyskanego z surowych ziemniaków. Natomiast wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe.
Przy bólach głowy i migrenach zaleca się przykładanie plastrów z surowych ziemniaków. Poza tym warzywa te łagodzą bóle brzucha, wywołane zwichnięciami czy lumbago, a na ból ucha najlepszy jest ciepły okład z ugotowanych ziemniaków.
Za pomocą tego warzywa, można leczyć odmrożenia, oparzenia, zmiany skórne, swędzenia, liszaje, rany, siniaki, w tym przede wszystkim przy egzemie i łuszczycy. Z powodzeniem wykorzystuje się je również w produkcji naturalnych kosmetyków. Można również samemu spróbować ich korzystnego wpływu na poprawę urody.
Czytaj dalej na następnej stronie...