Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Fasola wielokwiatowa

Dodano: 2011-02-09

Fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiany jest w obu Amerykach, w Azji oraz w Europie.

Morfologia

Łodyga
Wijąca się do 4 m długości.

Liście
Duże, trójlistkowe.

Kwiaty
Barwy czerwonej lub białej z 10-cioma pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem.

Owoc
Szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien.

Nasiona
Duże, kształtu nerkowatego, zwykle białe.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna, często uprawiana jako warzywo dla swoich dużych i odżywczych nasion. Istnieje wiele kultywarów różniących się m.in kolorem i wielkością nasion

  • Roślina ozdobna. Używana do okrywania wysokich płotów, altan, pergoli, do tworzenia osłon na balkonach i tarasach.

  • Łupiny fasoli wielokwiatowej są używane w leczeniu cukrzycy, artretyzmu oraz w chorobach reumatycznych.

Uprawa

Roślina dość odporna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Popularna w uprawie. Najczęściej uprawianą odmianą wśród odmian warzywnych jest 'Piękny Jaś' o bardzo dużych białych nasionach. Rozmnażanie: wysiew w maju wprost do gruntu gniazdowo, po kilka nasion wokół podpory. Nasiona dojrzewają na przełomie września i października.

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website/Fabaceae (ang.). 2001–. [dostęp 2009-09-23].

Bibliografia

  1. Rośliny użytkowe, Wiedza Powszechna, W-wa, 1966

  2. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
fasola wielokwiatowa, encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa strączkowate