Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Indyk

Dodano: 2011-02-15

Indyk – duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych
 
Cechy gatunku:

Samce są znacznie większe od samic. Upierzenie samca jest czarne, pokryte brązowo-białym prążkowaniem. Głowa i szyja naga, pokryta brodawkami. Korale i grzebień dobrze wykształcone. W zależności od pory roku naga skóra zmienia kolor od niebieskiego i czerwonego po niemal biały. Nogi szaro-zielonkawo-żółte. Samice mniejsze i mniej kontrastowe. Istnieją różnice w wielkości i upierzeniu między poszczególnymi podgatunkami.

Wymiary średnie:
 
  • Długość ciała ok. 90-125 cm
  • Rozpiętość skrzydeł ok. 120-180 cm
  • Waga ok. 3-11 kg
Biotop:

Skraje lasów lub lasy z terenami otwartymi.

Gniazdo:

Płytkie zagłębienie w ziemi ukryte w gęstej roślinności. Często jedno gniazdo jest budowane przez dwie samice, które następnie znoszą w nim jaja, które wspólnie wysiadują.

Jaja:

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w styczniu – marcu 4-17 jaj.

Wysiadywanie: 

Jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 25-30 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 2 tygodniach, lecz w razie zagrożenia mogą to zrobić już po 24 godzinach od wyklucia.

Pożywienie:

Głównie rośliny, uzupełniane drobnymi zwierzętami.


Wiele otrzymanych ras indyka domowego znacznie odbiega ubarwieniem i rozmiarami od ptaków dzikich.


Tagi powiązane z tym hasłem:
drób, indyk, encyklopedia rolnicza