Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Kapary cierniste

Dodano: 2011-02-09

Kapary cierniste, kapar ciernisty (Capparis spinosa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny kaparowatych. Występuje w rejonie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej, sięgając po Himalaje, ale także w Azji tropikalnej (Pakistan, Indonezja, Filipiny), w Australii i niektórych wyspach Pacyfiku (Guam,Vanuatu, Wyspy Salomona).

Morfologia

Pokrój
Niski, zimozielony krzew do 1 m wysokości. Jego częściowo rózgowate pędy o długości do 2 m płożą się na skałach.

Liście
Owalne, ogonkowe. Małe przelistki osadzone u nasady ogonka w większości przekształcone są w krótkie ciernie.

Kwiaty
Osadzone pojedynczo na długich szypułkach wyrastających z nasady ogonka liściowego, białe lub różowe, duże, o śr. do 7 cm. Kielich czterodziałkowy, cztery płatki korony, pręciki liczne, z czerwonymi nitkami, słupek jeden. Kwitnie w lipcu i sierpniu.

Owoc
Wielonasienna jagoda wielkości śliwki.

Zastosowanie

  • Jego pąki kwiatowe stanowią przyprawę (im mniejsze tym cenniejsze) o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami lub kaparkami[3]. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do:

    • do przyrządzania marynat, majonezów,

    • do zimnych – mięs, sosów,

    • do sałatek rybno-mięsnych,

    • do jajek, potraw z pomidorami.

  • Jadalną częścią rośliny są również marynowane owoce.

  • Dawniej jako namiastkę kaparów wykorzystywano również pączki nasturcji, ziarnopłonu, żarnowca miotlastego, a nawet knieci błotnej.

  • Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Jednak dwa gatunki kaparów: Capparis fascicularis i Capparis tomentosa są trujące.

Zmienność

Występują 2 podgatunki:

  • Capparis spinosa L. subsp. rupestris (Sm.) Nyman (synonim Capparis inermis Turra)

  • Capparis spinosa L. subsp. spinosa

Ciekawostki

Kwiaty tego gatunku kwitną tylko od rana do popołudnia i w tym samym dniu powstaje już owoc. Szybkość tego procesu stała się symbolem przemijania (por. Biblia Koh 12,5).

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].

  2. ↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-15].

  3. ↑ Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, encyklopedia rolnicza