BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (09.04.2023)


Dodano: 21.04.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (09.04.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 3–9.04.2023 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW świnie rzeźne kupowano po 8,64 zł/kg względem 8,65 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 5% niż przed miesiącem oraz o 27% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe sprzedawano po 12,51 zł/kg, tj. drożej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 22% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu kwietnia br. kontynuowana była obniżka cen skupu żywca wołowego. Dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 10,66 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był tańszy o 6% niż w analogicznym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W tygodniu przedświątecznym ceny skupu monitorowanych gatunków drobiu były w miarę stabilne. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,87 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena indyków wyniosła 8,89 zł/kg, w odniesieniu do 8,88 zł/kg w poprzednim tygodniu i 8,94 zł/kg przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,72 zł/kg, a zatem drożej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 1%, a indyki i kaczki brojlery droższe odpowiednio o 11% i 14%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 8,96 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r. Cena tuszek indyków patroszonych ukształtowała się w granicy 15,59 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4,5% niż na początku marca br. Jednocześnie tuszki indyków były droższe o 29% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl