BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (11.04.2021)


Dodano: 27.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.04.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w dniach 5–11.04.2021 r. cena zakupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła 5,29 zł/kg. Była ona wyższa o 0,4% niż przed miesiącem, ale o 16% niższa niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,87 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień wcześniej, ale drożej o 0,4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 14% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce od połowy marca br. drożeje żywiec wołowy. W dniach 5–11.04.2021 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 6,87 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż w drugim tygodniu marca br. Żywiec ten był droższy o 15% niż w porównywalnym czasie 2020 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na rynku krajowym kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 14,05 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 9% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 5–11.04.2021 r. za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,74 zł/kg, a więc o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,71 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,62 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,04 zł/kg drożej niż przed miesiącem. W porównaniu do cen otrzymanych przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 16%, indyki – o 6%, a kaczki brojlery – o 4%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt przeciętnie po 6,16 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio drożej o 3% i o 48% niż przed miesiącem i rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia podrożały o 4% do 11,06 zł/kg. Jednocześnie były one o 1% tańsze niż miesiąc wcześniej, ale o 12% droższe niż w tym samym tygodniu 2020 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl