BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (11.05.2025)


Dodano: 23.05.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.05.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 5–11.05.2025 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 7,08 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Półtusze wieprzowe zbywano po 10,69 zł/kg wobec 10,67 zł/kg tydzień wcześniej. Cena półtusz wieprzowych była mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 1% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od początku 2024 r. na rynku krajowym drożeje żywiec wołowy, a od stycznia 2025 r. dynamika wzrostu przybrała na sile. W dniach 5–11.05.2025 r. bydło rzeźne skupowano po 13,12 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy kosztował więcej o 33% niż przed rokiem oraz o 22% niż na początku stycznia 2025 r.

W Unii Europejskiej utrzymuje się wzrostowa tendencja cen zakupu bydła rzeźnego. W dniach 5–11.05.2025 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy uzyskiwali 645,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Żywiec ten był droższy o 28% niż przed rokiem. W Polsce cena bydła rzeźnego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 650,97 EUR/100 kg i była wyższa o 5,83 EUR/100 kg niż średnio w UE, o 74,92 EUR/100 kg niż we Francji i o 18,28 EUR/100 kg niż we Włoszech. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne uzyskiwali m.in. dostawcy z Niemiec, Hiszpanii i Irlandii.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 5–11.05.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, cena kurcząt brojlerów zwiększyła się w skupie o 1% do 5,90 zł/kg, a cena indyków nie uległa zmianie i wyniosła 9,43 zł/kg. Zarówno kurczęta brojlery, jak i indyki były droższe o 3% niż miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery, tak jak przed miesiącem, dostawcy uzyskiwali 6,23 zł/kg. W porównaniu do notowań sprzed roku indyki były droższe o 51%, kurczęta brojlery – o 22%, a kaczki brojlery – o 9%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,65 zł/kg, a zatem taniej o 6% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o blisko 4% i ukształtowała się na poziomie 17,65 zł/kg. Była ona wyższa o 6% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 15%, a tuszki indyków – o 28%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl