- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Rynek mięsa w Polsce (15.03.2020)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,47 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 50% droższy niż przed rokiem.
Wieprzowina taniała także w UE. W dniach 9–15.03.2020 r. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 194,45 EUR/100 kg i była niższa o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale większa o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku unijna wieprzowina podrożała o 40%. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 195,74 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższej niż średnio w UE, ale mniejszej o 4% niż w Niemczech oraz o 5% niż w Danii.
Ceny prosiąt na targowiskach
Na krajowych targowiskach, po dwutygodniowej obniżce, nastąpił ponowny wzrost cen prosiąt. W dniach 9–15.03.2020 r. za jedno prosię płacono 270,50 zł, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były droższe o 67% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W Polsce w dniach 9–15.03.2020 r. w zbycie zaobserwowano nieznaczny spadek cen wieprzowiny. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,38 zł/kg względem 9,39 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze były droższe o 7,5% niż przed miesiącem oraz o 47% w porównaniu do notowań sprzed roku.
Ceny zakupu żywca wołowego
W drugim tygodniu marca 2020 r. żywiec wołowy nabywano po 6,10 zł/kg, czyli o 3% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 5% mniejsza niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W dniach 9–15.03.2020 r. w zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat wynosiła 12,72 zł/kg i była niższa o 0,05 zł/kg niż na początku marca br. i niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym czasem 2019 r. ćwierci wołowe były o 2,5% tańsze.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. podrożał żywiec drobiowy. Dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,49 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,51 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 0,2%, a indyki – o 1%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 9–15.03.2020 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 6,27 zł/kg, czyli drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była wyższa o 6% niż przed rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 9,26 zł/kg. Był to poziom cen większy o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w analogicznym tygodniu marca 2019 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)