BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (15.03.2020)


Dodano: 30.03.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (15.03.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,47 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 50% droższy niż przed rokiem.

 

Wieprzowina taniała także w UE. W dniach 9–15.03.2020 r. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 194,45 EUR/100 kg i była niższa o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale większa o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku unijna wieprzowina podrożała o 40%. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 195,74 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższej niż średnio w UE, ale mniejszej o 4% niż w Niemczech oraz o 5% niż w Danii.

 

Ceny prosiąt na targowiskach

 

Na krajowych targowiskach, po dwutygodniowej obniżce, nastąpił ponowny wzrost cen prosiąt. W dniach 9–15.03.2020 r. za jedno prosię płacono 270,50 zł, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były droższe o 67% niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w dniach 9–15.03.2020 r. w zbycie zaobserwowano nieznaczny spadek cen wieprzowiny. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,38 zł/kg względem 9,39 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze były droższe o 7,5% niż przed miesiącem oraz o 47% w porównaniu do notowań sprzed roku.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W drugim tygodniu marca 2020 r. żywiec wołowy nabywano po 6,10 zł/kg, czyli o 3% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 5% mniejsza niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

W dniach 9–15.03.2020 r. w zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat wynosiła 12,72 zł/kg i była niższa o 0,05 zł/kg niż na początku marca br. i niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym czasem 2019 r. ćwierci wołowe były o 2,5% tańsze.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca br. podrożał żywiec drobiowy. Dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,49 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,51 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 0,2%, a indyki – o 1%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W dniach 9–15.03.2020 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 6,27 zł/kg, czyli drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była wyższa o 6% niż przed rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 9,26 zł/kg. Był to poziom cen większy o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w analogicznym tygodniu marca 2019 r.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl