BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.03.2025)


Dodano: 01.04.2025

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.03.2025)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu mięsa wieprzowego

W dniach 10–16.03.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie zbliżonym do notowanego w poprzednim tygodniu i wyniosła 5,78 zł/kg. Była ona większa o 1% niż przed miesiącem, ale mniejsza o 20% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu marca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,64 zł/kg, czyli taniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe kosztowały mniej o 19% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od września 2023 r. na rynku UE i w Polsce utrzymuje się trend zwyżkowy cen zakupu bydła rzeźnego. W dniach 10–16.03.2025 r. średnio w UE za młode bydło klasy R3 płacono 617,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 23% niż przed rokiem. W Polsce cena bydła rzeźnego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 622,07 EUR/100 kg, tj. więcej o 1% niż średnio w UE i we Włoszech oraz o 13% niż we Francji. Cena bydła w Polsce była niższa niż w Niemczech o 1%, Hiszpanii o 6% i Irlandii o 13%.

W Polsce (dane ZSRIR MRiRW) krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 12,27 zł/kg, tj. więcej o 1% niż przed tygodniem oraz o 9,5% niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu tego żywca była wyższa o 23% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 24,15 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była również wyższa o 19% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 10–16.03.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, a zatem wzrosła o 3% cena skupu indyków, za które dostawcy uzyskiwali 8,85 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 7% niż przed miesiącem oraz o 43% niż przed rokiem. Za kurczęta brojlery w skupie płacono 5,53 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery były droższe o 15% niż w analogicznym okresie 2024 r. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 6,22 zł/kg wobec 6,20 zł/kg przed miesiącem i rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,50 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale drożej o 19% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 14,02 zł/kg wobec 14,00 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była ona niższa o około 2% niż w drugim tygodniu lutego br., ale wyższa o 11% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl