BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.05.2021)


Dodano: 31.05.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.05.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Po utrzymującej się od końca marca br. obniżce, w dniach 10–16.05.2021 r. cena trzody chlewnej w obrębie tygodnia wzrosła o 2% do 5,09 zł/kg. Była ona mniejsza o 4% niż przed miesiącem oraz o 1% niż przed rokiem.
 
W UE w omawianym tygodniu dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 155,75 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej odpowiednio o 1% i o 5% niż przed miesiącem i rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 146,97 EUR/100 kg i była niższa o 6% od średniej ceny w UE oraz o 2% niż na rynku niemieckim. Wśród największych producentów trzody chlewnej w UE najwyższy poziom cen zaobserwowano w Hiszpanii - 179,27 EUR/100 kg, Francji - 165,00 EUR/100 kg i Danii - 165,14 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W zbycie wzrost cen półtusz wieprzowych był nieznaczny. W drugim tygodniu maja br. asortyment ten sprzedawano średnio po 7,29 zł/kg względem 7,27 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ta była niższa o 5% niż przed miesiącem oraz o 6,5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 10–16.05.2021 r. za żywiec wołowy dostawcy uzyskiwali 7,04 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen zbliżony do otrzymanego przed miesiącem, ale wyższy o 22% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W drugim tygodniu maja br. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wyniosła 13,81 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ćwierci wołowe podrożały o 10%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Od grudnia 2020 r. utrzymuje się zwyżkowy trend cen zakupu kurcząt brojlerów. Od stycznia 2021 r. rosną również ceny zakupu indyków. W dniach 10–16.05.2021 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,99 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w pierwszym tygodniu maja br. oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena kurcząt była wyższa o 35% niż przed rokiem.
 
Za żywiec indyczy dostawcom płacono 6,28 zł/kg, a zatem więcej o 4% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż miesiąc wcześniej oraz o 37% niż porównywalnym okresie 2020 r.
 
Cena zakupu kaczek brojlerów ukształtowała się w granicy 4,76 zł/kg względem 4,74 zł/kg tydzień wcześniej. Kaczki brojlery były droższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 2% i 11%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W drugim tygodniu maja br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 6,69 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale o 12% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 11,17 zł/kg i była wyższa o 16% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 1% niż w połowie kwietnia br. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt kosztowały więcej o 67%, a indyków – o 30%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl